Veelgestelde vragen

In Doetinchem hebben we twee slaapvertrekken voor deelnemers, dit zijn gedeelde ruimtes. Sommige mensen kiezen ervoor om in de ceremonieruimte te blijven slapen, dat mag ook altijd. We hebben geen privé-slaapkamers, als dit iets is dat je op prijs stelt dan adviseren we je om zelf accommodatie te boeken in Doetinchem of omgeving. Er zijn meerdere hotels, en ook via bijvoorbeeld www.airbnb.com kun je goede adressen vinden. Als je hierbij hulp nodig hebt, laat het ons dan weten, wij helpen je graag!

Sommige medicijnen kunnen absoluut niet samen met Ayahuasca, wat een MAO-remmer en DMT  bevat en ook de hartslag en bloeddruk verhoogt. Ons team kan je hierbij informeren maar wij adviseren altijd om te overleggen met je arts of apotheek of het veilig is voor jou om deel te nemen met jouw medicatie. Ditzelfde geldt voor bepaalde ziektes en aandoeningen. Hoe graag wij ook iedereen willen helpen en ook ons best daarvoor doen, veiligheid staat bij ons voorop!

De anticonceptiepil mag je gewoon blijven gebruiken, dit heeft geen effect op de Ayahuasca of andersom. Zorg er wel voor dat je de pil zo ruim mogelijk voor de sessie in neemt in verband met eventueel overgeven en verminderde werking van de pil.

Omdat Ayahuasca een MAO-remmer bevat gaat dit inderdaad niet samen met antidepressiva. Zie ook: http://hulpgids.nl/informatie/medicijnen/serotoninesyndroom/
Wij vragen je minstens twee weken vantevoren helemaal gestopt te zijn. Hou hierbij rekening met een verstandig afbouwschema, stop niet in een keer, en doe dit altijd in overleg met je arts.

Dit is helemaal niet erg en gebeurt natuurlijk geregeld bij onze deelnemers. Het enige bezwaar zou kunnen zijn dat je je zelf misschien niet zo goed voelt omdat je bepaalde klachten hebt. Als je van jezelf weet dat je er veel last van hebt is het misschien raadzaam om toch te overwegen je sessie op een ander tijdstip te plannen, maar dit is alleen voor je eigen comfort.

In je boekingsbevestiging vind je alle voorbereidingsinformatie en het dieet. Je kunt deze ook vinden op onze website: https://www.om-mij.nl/algemene-informatie
Het dieet is een richtlijn en met name bedoeld om je energetisch zo goed mogelijk voor te bereiden op je ceremonie, en daarnaast om de bloeddruk zo laag mogelijk te houden. Als je een keer per ongeluk iets van de lijst eet is dat niet zo heel erg. Er zou alleen een iets hogere kans op misselijkheid en hoofdpijn kunnen zijn. Maar voor je eigen proces is het wel fijn als je zo clean en gezond mogelijk je ceremonie in gaat.

Onze groepsceremonies zijn inclusief overnachting. De volgende dag ben je weer helemaal geland en in staat om terug te reizen of rijden naar huis. Je kunt wel wat last hebben van moeheid, wees daarom graag voorzichtig. Bij onze privé ceremonies die overdag zijn reizen mensen vaak ‘s-avonds weer naar huis. Wanneer de Ayahuasca is uitgewerkt wordt er ruim de tijd genomen om weer op aarde te komen en wat te eten en drinken. Onze begeleiders testen daarna goed of je weer helemaal in staat bent om te rijden. Indien nodig of gewenst kun je ook altijd blijven overnachten. Veiligheid staat voorop!

Wij adviseren altijd om als het kan de dag erna vrij te houden. In principe ben je wanneer de Ayahuasca is uitgewerkt meteen weer helder en heb je ook geen kater. Maar het proces gaat ook na je ceremonie door, en er zijn soms veel emoties en inzichten langsgekomen, dus het is belangrijk dat je een beetje lief voor jezelf bent en zoveel mogelijk rust neemt in de dagen erna.

Het is heel normaal dat je het eng vindt en zenuwachtig bent! Iedereen heeft dat, dus dat is helemaal niet erg! Ons menselijk brein is gericht op controle en risicobeperking om ons zo veilig mogelijk te houden gedurende ons leven. Het onbekende is voor ons brein een moeilijk iets om mee om te gaan, laat staan om op te vertrouwen.
Probeer Ayahuasca te zien als een diepe healing sessie die je ingaat. Wanneer je een lange healing krijgt, vertrouw je ook op je behandelaar. De spirit van de plant en de alwetende bewustzijnslaag willen jou healen en helpen. Alleen kunnen ze dat het beste wanneer jij je vertrouwen in hun legt en probeert geen verzet te leveren. Natuurlijk zul je in het begin moeten wennen aan alle sensaties, gevoelens en beelden die de Ayahuasca je geeft. Maar onthoud dat alles wat gebeurt een doel heeft in jouw helingsproces en een spiegel is. Het is moeilijk om de minder leuke gevoelens te voelen, maar alles wat je kunt doorvoelen en verwerken in de sessie komt niet meer terug. Je bent heel dapper wanneer je ervoor kiest om je over te geven, en deze moed zal beloond worden want de Ayahuasca geeft je altijd wat je nodig hebt!

Het verschil tussen een 1 of 2 daagse is dat men over het algemeen eerst een 1 daagse boekt als kennismaking met de Ayahuasca en als men wat dieper wenst te gaan en meer wil uitwerken kiest men voor 2 dagen of meer. Zeker in het geval van deelnemers die wat meer te verwerken hebben of bijvoorbeeld met diep trauma worstelen raden we vaak aan om 2 dagen te boeken.
In principe is er qua werking van de Ayahuasca, jouw eigen proces, en het verloop van de ceremonie geen verschil tussen een 1 of 2 daagse, en een privé of groep. Sommige mensen prefereren privacy terwijl anderen ook houden voor het sociale aspect van de groepen. Er worden veel nieuwe vriendschappen gesloten bij Om-Mij. Verder kun je in een 1-daagse ceremonie al heel veel verwerken en helen. Sommige mensen vinden het fijner om 1 sessie te doen en wat tijd te nemen om alles te verwerken en te integreren voor ze weer verder gaan. Anderen willen graag zoveel mogelijk ceremonies achter elkaar. Dit geldt natuurlijk met name voor mensen die uit het buitenland komen. Dit is een persoonlijke keuze, je wordt hierin wel geleid door je intuïtie, volg je gevoel!

Over het algemeen zijn dit dag-ceremonies en gaan mensen ‘s-avonds weer naar huis. Maar wij ook bieden mogelijkheid tot overnachting als je dit graag wenst.

Bij elke groepsceremonie is er 1 ceremonieleider die ook mee begeleidt. Daarnaast zijn er meerdere andere ervaren begeleiders om jou te helpen. Over het algemeen verlopen onze ceremonies heel rustig. Ayahuasca geeft je een diep introvert proces. Mensen liggen dus rustig op hun matras in hun eigen proces. Wanneer je een vraag hebt of hulp nodig hebt zijn er dus meerdere mensen die je met liefde bijstaan en helpen.

Technisch gezien kun je niet blijven hangen in je ervaring, omdat je lichaam de DMT uit de Ayahuasca na een bepaald aantal uur altijd helemaal weer afbouwt. Je wordt altijd weer helemaal nuchter.
Wel kan het soms zijn dat je in de dagen erna in een verhoogde staat van bewustzijn bent omdat je je trilling hebt verhoogd en soms ook weer even moet landen. Daarnaast is het zo dat de Ayahuasca met jou een proces aangaat. Het helpt je onverwerkte gevoelens te doorvoelen en helen. Soms is het daardoor zo dat sommige dingen eerst heel even iets erger lijken te worden. Dit is normaal. Wanneer je bijvoorbeeld in therapie gaat kan dit ook gebeuren. Ook al is het soms lastig, het is wel een goed iets omdat er nu daadwerkelijk echt iets mee gebeurt. Je zit in een proces om dingen op te lossen.
Het is een beetje net als met je huis eens echt goed opruimen, soms lijkt het ten tijde van erger te worden, maar aan het eind heb je alles helemaal uitgezocht en opgeruimd. De week na de ceremonie kun je soms dus met iets meer emotie en verwerking te maken krijgen. Na die eerste week vallen vaak veel dingen op z’n plek en komt alles weer een beetje tot rust.
Tijdens de ceremonie zijn onze zeer bekwame begeleiders er om jou te helpen in je proces en ook na je sessie zijn wij ten alle tijden beschikbaar om nazorg te bieden, vragen te beantwoorden en je te helpen met je integratie.
(*Wij hebben een uitgebreid screeningsproces. Mensen met bepaalde lichamelijke of geestelijke aandoeningen die een risico vormen kunnen wij helaas niet toelaten, hoe graag we die ook willen helpen, omdat veiligheid en zorg bij ons voorop staan.)

Onze ceremonies worden gegeven vanuit een therapeutische insteek. Vanzelfsprekend is er bij ons veel ruimte voor het spirituele aspect en veel respect voor de plant en de amazone. Wij werken ook samen met de spirit van de Ayahuasca. Maar wij werken niet per sé op de sjamanistische manier.
Wij laten de spirit van de Ayahuasca jouw proces bepalen en zijn er om jou te helpen maar wij beïnvloeden de energieën niet, er zijn geen groepsactiviteiten en er is geen zang of dans. Wij hebben daar bewust voor gekozen, ook omdat wij een brug willen vormen tussen het reguliere therapeutische circuit en de helende werking van de plant. En omdat wij Ayahuasca zo down to earth en toegankelijk mogelijk willen maken, ook voor mensen die niet echt bekend zijn met het spirituele aspect.

Hoe graag wij dit ook zouden willen, omdat we begrijpen dat het voor jou best wel een ingrijpend iets is, we kunnen dit in principe helaas niet faciliteren, bijzondere uitzonderingen daargelaten. Dit is met name omdat het niet fijn zou zijn als je misschien wordt afgeleid in je proces en ook omdat we niet echt een ruimte hebben voor niet-deelnemers om te verblijven. Als laatste geldt dit ook vanwege de privacy van de andere deelnemers uit de groep. We hopen op je begrip daarvoor. Onze begeleiders zijn allemaal warme lieve mensen die jou met liefde steunen en bijstaan in jouw proces. Je bent hierin niet alleen!

Ayahuasca is qua werking en complexiteit zeker een wonder, maar het is geen wondermiddel. Niet in die zin, dat je na een sessie van alles verlost bent. Dit kan wel, en gebeurt ook soms, we maken heel veel bijzondere healingsverhalen mee. Maar meestal begint het proces pas na je ceremonie. De Ayahuasca helpt je om onverwerkte gevoelens te doorvoelen zodat je daar vrij van kunt zijn en het geeft je inzichten en tools om mee verder te kunnen. Maar de integratie en toepassing daarvan zijn dingen die ook bij jou liggen. Het bewustzijn van de plant blijft ook na je ceremonie bij jou en helpt je daarbij. Je bent daarin dus niet alleen. Vaak heeft een mens gedurende zijn leven zoveel verschillende pijnen, beperkende gedachten en patronen verzameld dat het niet altijd mogelijk is om dat in 1 sessie aan te pakken. Maar je krijgt altijd wat jij op dat moment het meest nodig hebt en 1 sessie kan al echt heel veel voor je doen!

We hebben heel vaak meegemaakt dat mensen na hun ceremonie ineens verlost zijn van bepaalde ziektes of pijnen. Ayahuasca heelt je lichamelijk, op cel-niveau, maar ook emotioneel. En als de vastzittende emotie is losgekomen en doorvoeld is treedt er vaak ook heling in het lichaam op. We kunnen dit natuurlijk niet garanderen omdat ieder mens en ieder proces zo anders is, en ook omdat een ziekte of aandoening soms een bepaald nut heeft in iemands leven. Maar wanneer jij klaar bent om hetgeen waar je last van hebt los te laten en te helen, dan wordt dat door de Ayahuasca zeker wel gehoord!

De aankomsttijden verschillen per ceremonie, je vindt die ook op onze agenda en wanneer je hebt geboekt in je bevestiging. Over het algemeen beginnen onze privé en duo ceremonies om 10:00 en onze groepen om 13:00.
In het eerste uur is er met name tijd om kennis te maken. Dan begint de ceremonie en deze duurt zo lang als het duurt. Wij nemen hier dus alle tijd voor en respecteren dat proces. Maar gemiddeld genomen duurt de werking van de Ayahuasca ongeveer 4-8 uur.  Bij een privé ceremonie kun je er ongeveer van uit gaan dat je rond een uur of 6 wel weer helemaal geland bent, en je na iets eten en de nabespreking rond een uur of 8 naar huis kunt, maar soms ook eerder. Bij een groepsceremonie zit er een overnachting bij. Men gaat over het algemeen de volgende morgen na het gezamenlijke ontbijt en de nabespreking rond een uur of 11/12 naar huis.

Wanneer je graag met meerdere personen wil komen hebben we van alle personen hun eigen reserveringsformulier nodig met daarin hun persoonlijke medische gegevens. Dit is heel belangrijk. Betalen voor meerdere personen kan natuurlijk, maar vermeld daarbij altijd de sessie datum en de namen van alle personen voor wie je betaalt.